Τρίτη 30/04/2024

Σαν Σήμερα 25 Νοεμβρίου

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 25 Νοεμβρίου.

Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 1916 επιβάλλεται από τους Συμμάχους αποκλεισμός της «Παλαιάς Ελλάδας», που αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο για να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Πελοπόννησο.

Το 1920 αεροσκάφος Breguet 14 της Γ’ Μοίρας Αεροπλάνων της Στρατιωτικής Αεροπορίας πραγματοποιεί αναγνωριστική αποστολή, χάρη στην οποία η Στρατιά πληροφορείται για τη δύναμη, τον εξοπλισμό και την οργάνωση των Τούρκων στο μέτωπο της Προύσας, όπου πρόκειται να επιχειρήσουν τα φίλια στρατεύματα.

Τη νύχτα 25/26 Νοεμβρίου 1942 ανατινάζεται η γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες Ελλήνων ανταρτών του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Σύνδεσμου (ΕΔΕΣ) και του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) καθώς και Βρετανών δολιοφθορέων. Αποτέλεσμα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν η διακοπή του ανεφοδιασμού των γερμανικών δυνάμεων Β. Αφρικής για έξι κρίσιμες εβδομάδες.

Το 1947 ισχυρή δύναμη ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” επιτίθεται στην Αμαλιάδα αλλά αποκρούεται χάρη στην αντίσταση των υπερασπιστών της.

Το 1958 φονεύεται σε ενέδρα των Άγγλων, στην περιοχή Αγρού, ο Σάββας Ροτσίδης, ο τελευταίος αγωνιστής που έχασε τη ζωή του στον Αγώνα της ΕΟΚΑ.

ΠΑΜ!!!

ΣΕ ΟΛΑ

Ακολουθήστε μας

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ